top of page

Türler ve Cinsler

Can Başkent

Sınıfsal açıdan bakıldığında dahi, cinsiyetçiliğin ve türcülüğün oldukça benzer yöntemlerle işlediği görülür. Bu kitap sadece sınıf temelli argümanlarla değil, özgürlükçü siyasetin bir çok yöntem ve tezleriyle cinsiyetçilik ve türcülük arasındaki paralelliğe özgün bir şekilde işaret ediyor, çıkış yolları önererek meselenin derinliğine iniyor.


Can Başkent: Anarşizm eğer bir felsefeyse, bu düşünce sistemini kimi gündelik hayat parkurlarına uyarlamak anarşistlerin birincil görevlerinden ve amaçlarından biridir. Bu kitap, benim bu görevi iki farklı politik sahada yerine getirmek için giriştiğim çabaların bir özetidir. Tüm eşitlik ve özgürlük mücadeleleri gibi, anarşizm de bu mücadelesini kimi zaman tekil zeminler üzerinden yürütür: Önceki kitabım "Vicdanı Ret Yazıları"da, antimilitarizm ve vicdani red politikaları üzerinden değindiğim görevi yerine getirmeye gayret etmiştim; bu kitapta ise cinsiyetçilik ve hayvan özgürlüğü temalarına anarşizan yaklaşımlar sunacağız.


Bu konuların önemli olmalarının nedeni, hiyerarşinin tarihi boyunca, öyle ya da böyle anlaşılabilir, ancak tuhaf politik nedenlerle, hem insan olmayan hayvanların hem erkek olmayan insanların "zayıf" olarak konumlandırılmış olmasıdır. Dolayısıyla, bu soruna getirilecek otoriter olmayan çözümlerin geliştirilmesi, muhakkak ki anarşizmin önemle üzerinde durması gereken noktalardan biridir.

 

Basım Yılı: 2011 - 2015 (2. Baskı)

Satış Kanalları:

83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Veganizm

bottom of page